Co powinieneś wiedzieć o DDGS?

lis 18, 2021 przez

Co powinieneś wiedzieć o DDGS?

Metody karmienia zwierząt zmieniają się na przestrzeni lat, zapewniając hodowcą najlepszej jakości składniki odżywcze które są niezbędne w prawidłowym rozwoju zwierząt. Jeszcze kilkanaście lat temu nie było dostępu do jednego dodatku do paszy który zapewniał wszystkie składniki. Wówczas hodowcy byli zmuszeni na zmianowanie dodatków do paszy aby w ten sposób podawać substancje odżywcze. Dzisiaj technologia a przede wszystkim wiedza na ten temat poszła zdecydowanie do przodu co sprawiło że mamy dostęp do jednego produktu wzbogaconego o wszystkie niezbędne walory odżywcze dla zwierząt hodowlanych.

Czym jest suszony wywar gorzelniany?

Jak można zauważyć wzrasta zainteresowanie wśród hodowców na suszony wywar gorzelniany znany również jako DDGS. Jest to typowy produkt uboczny przemysłu spirytusowego. Stanowią go pozostałości po fermentacji alkoholu etylowego które osadzają się na dnie, w momencie kiedy alkohol zostanie odcedzony, pozostałą część która osiadła na dnie przechodzi etap suszenia. Po wysuszeniu przyjmuje formę pelletu bądź płatków i w takiej formie trafia do sklepów.
Warto również wiedzieć że DDGS może powstawać z różnego rodzaju zbóż, takich jak jęczmień, pszenica, kukurydza czy nawet pszenżyta. Stanowi to bardzo ważną informację na temat właściwości przez nie prezentowanych. Należy zwracać na to uwagę, ponieważ w zależności z jakiego zboża powstał dodatek do paszy substancje odżywcze mogą się od siebie różnić.

Czego możemy się spodziewać?

Zapewne wielu zainteresowanych ciekawią dokładne dane na temat substancji odżywczych wyżej wymienionego produktu. A więc DDGS oferuje nam całkiem ciekawy skład chemiczny w który wchodzi białko ogólne liczące około 30%, tłuszcze surowe, włókna surowe oraz popiół nie przekraczające 10%. Pamiętajmy że sucha masa produktu obejmuje nawet 95%, co jest istotną informacją względem przechowywania, które powinno mieścić się w dobre klimatyzowanym pomieszczeniu bez udziału wilgoci która mogłaby spowodować sklejenie się w bryłę zawartości opakowania. Nie wolno zapominać o metioninie oraz lizynie których udział procentowy obejmuje nie więcej niż 1%.

Warto wiedzieć

Jako ciekawostkę można powiedzieć że suszony wywar gorzelniany jest produkowany w Polsce w ilości 1 miliona ton w skali roku. I choć na pierwszy rzut oka taka liczba może robić wrażenie, to jednak w porównaniu do świata nie jesteśmy na wysokim miejscu. Pocieszające jest to że polscy hodowcy z roku na rok przekonują się o fantastycznych właściwościach tego produktu, które możemy zdobyć za przyzwoitą cenę w większości sklepach. Ponad to decydując się na zakup wspieramy polski przemysł i pozbywamy się niepotrzebnych resztek które mogą służyć nam jako pasza dla zwierząt hodowlanych.
Nie ma również żadnej potrzeby aby martwić się o jego ewentualne skutki uboczne, produkt jest całkowicie naturalny i nie stanowi zagrożenia względem zdrowia zwierząt pod warunkiem że jest stosowany zgodnie z zaleceniami producenta znajdującymi się na opakowaniu.

Podobne

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *