Obiady latem – pomysły warte wykorzystania
Sezon letni – sezon warzyw i owoców
Sezon letni jest niezaprzeczalnie jednym z najbogatszych jeśli mowa o ilości warzyw i owoców sezonowych. Powinniśmy z tego korzystać pełnymi garściami, nie tylko ze względu na liczne walory smakowe. Należy zwrócić uwagę na to, że te wszechobecne, świeże produkty są jednym z najbogatszych źródeł witamin – w tym A i C oraz licznych minerałów. Należy jednak pamiętać by warzywa i owoce brać ze sprawdzonych miejsc, gdzie nie są one pryskane, ani zanieczyszczone żadnymi chemikaliami. Owoce są idealnym składnikiem do wszelkich deserów, tart, czy też ciast. Dodatkowo latem, gdy bardziej niż głód zdecydowanie doskwiera nam pragnienie, możemy tworzyć z owoców i warzyw wszelkie koktajle czy milkshakie. W ten sposób również wprowadzają do organizmu właściwości odżywcze. Oczywiście należy pamiętać, że taki koktajl nie zastąpi zwykłego posiłku, czy zbilansowanej diety.
Pomysł na obiad latem
To co liczy się przy wykonywaniu obiadu latem to z pewnością szybkość i prostota. Jest to ważne, gdyż ze względu na panujący upal z pewnością nie chcemy spędzić czasu nad gorącymi garnkami dłużej niż jest to konieczne. Na szczęście bogactwo produktów i urozmaicenie ofert sklepów, czy warzywniaków pozwala nam na znacznie większą kreatywność. Pierwsze o czym pomyślimy a pro po letniego obiadu zapewne będą zupy, czy to chłodniki, czy też może zupy krem. Kto w końcu nie da się skusić na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów! Prym latem wiodą także najróżniejsze sałatki, które zawierają wspomniane wcześniej sezonowe owoce i warzywa. Dobrym pomysłem na obiad latem – zwłaszcza gdy gościmy u nas więcej osób – jest grill. Nie jest tu mowa tylko o potrawach mięsnych jak karkówka, czy kurczak, ale także znajdzie się wiele rozwiązań, dla osób, które nie jedzą, lub też nie przepadają za mięsem. Na grillu możemy również przygotować cukinię, bakłażana, czy też paprykę. Możemy również wykorzystać alternatywę do ziemniaków z ogniska, przygotowując je na grillu.